Az egészségbiztosítási és az Európai Egészségbiztosítási Kártya

 

Egy ország, amely felelős a jóléthez, így az egészségbiztosítási az EU határozza meg a gazdasági aktivitás és a lakóhelyt, és nem a állampolgárságot. Győződjön meg, hogy mely szociális biztonsági rendszer vonatkozik Önre. Az ország, ahol Ön biztosított, akkor egyedül nem választhatja .

A különbség a szolgáltatások

EU országok saját maguk határozzák vonatkozó szabályokat és juttatásaival kapcsolatos követelések szolgáltatásokat. Például, ha alkalmazza az otthoni orvosi ellátás az országban, ahol él most, akkor nem jogosult ugyanazt a szolgáltatást, és ugyanazon az áron, mint hazájukban.

Egészségbiztosítási rövid távú tartózkodásra

Ha váratlanul megbetegszik ideiglenes tartózkodás ideje alatt a külföldön pl. az ünnepek alatt, üzleti út, vagy a vizsgálatot, az EU polgáraként jogosultak orvosi kezelésre, hogy nem várja meg, amíg  hazatér. Van ugyanazok a jogok az egészségügyi ellátáshoz, mint a biztosított az ország.

Eközben külföldi utak, akkor kellett volna magával vinni az Európai Egészségbiztosítási Kártyat (EHIC). Ez a kártya fizikai bizonyíték arra, hogy a biztosítás valamely EU-tagállamban, és leegyszerűsítheti a fizetési és költségtérítés.

Ha nem rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyaval, vagy ha nem lehet használni (például abban az esetben, magán-egészségügyi), akkor nem tagadható meg a kezelést. Azonban lehetséges, hogy meg kell fizetni előre, és akkor fizet, ha haza tér.

Nagy különbségek vannak a gyakorlatok között nem tervezett egészségügyi (ha váratlanul megbetegedett) és a tervezett orvosi kezelés (ha külföldre utazik, konkrétan szerezni orvosi kezelést).

Hogyan lehet hozzájutni az Európai Egészségbiztosítási Kártyahoz (EHIC)

Egyes országokban, az Európai Egészségbiztosítási Kártya által kiadott nemzeti biztosítási kártya. A kérdés mentesnek kell lennie. Szerezze be ingyen az egészségbiztosítónál  külföldre utazás előtt.

Használatára vonatkozó korlátozásokat az Európai Egészségbiztosítási Kártya:

.  tagjai nem uniós európai kártya nem használható orvosi kezelés Dániában

.  Tagjai Horvátország európai identitását nem használható Svájcban.

.  A licensz nem vonatkozik mentőket és a hazaszállításnál. Nem fedezi hazaszállítást külföldön, ha olyan súlyos betegség vagy sérülés. Ezen költségek fedezésére is kell extra biztosítás.

.  Az engedély nem terjed ki a magán egészségügyi szolgáltatások és költségek rendszeres juttatások egy másik uniós országban.

 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya jogosultak az egészségügyi ellátásra és a költségek megtérítése felmerült akkor, ugyanolyan feltételek mellett, mint azon ország, ahol él. Ha meg kell fizetni a kezelést, akkor visszatérítését kérheti, nemzeti intézményt, és hogy ez jobb tartózkodása alatt az ország a visszatérítést, vagy kérdezze meg egészségbiztosításin ha haza tért. A kiadásokat vissza kell téríteni a szabályoknak megfelelően és árak abban az országban, ahol kezelték. Ki kel ezért fizetnie a teljes összeget, vagy meg kell fizetnie felmerült költségeire a betegek szabályok szerint abban az országban, ahol a kezelték. A biztosító társaság végül úgy dönt, hogy visszatéríti a teljes költség szerint a saját szabályaikal.

Nélkül az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ha nem rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyaval, vagy ha nem lehet használni (például egy magánkórházban), akkor lehetséges, hogy meg kell majd fizetni a kezelést, és haza kérni költségek megtérítésére. Ez egyaránt vonatkozik az állami és magán egészségügyi szolgáltatók számára. Azonban más viszonyok vannak:

.  csak akkor téríti költségek kezelésére, amely jogosult lenne otthon.

.  Kerül vissza akkor, de csak a kiadások mennyiségét, amely képviseli a kezelésére fordított kiadások a saját országában, amely lehet kevesebb, mint amennyit fizetett kezelésére.

Ha sürgős kezelést, az egészségbiztosítási segíthet faxon vagy e-mailben visszaigazolást a betegbiztosítás, így elkerülhető, hogy előre fizet.

 

EU vonatkozó jogszabályok:

.     Irányelv 2011/24 / EU alkalmazásáról szóló betegjogok határokon átnyúló egészségügyi ellátás

.    Rendelet. 987/2009 megállapításáról szóló rendelet végrehajtására vonatkozó eljárás No.     883/2004 összehangolásáról szóló szociális biztonsági rendszerek

.   Rendelet. 883/2004 összehangolásáról szóló szociális biztonsági rendszerek

 

Forrás: https://europa.eu/index_sk.htm